Cum deschidem o piscină? Pregătirea piscinei pentru noul sezon

Publicat de Depozitul de piscine Office pe

Sunteti gata sa va deschideti piscina pentru noul sezon de unul singur in acest an? Este mai usor decat credeti.

In asa fel, veti economisi timp si bani, pentru ca nu va trebui sa angajati pe cineva, sa faceti programari sau sa realizati aceasta operatiune la o data stabilita de o alta persoana.

Privire de ansamblu asupra procedurii de deschidere a unei piscine

Un bazin intretinut in mod corespunzator in timpul lunilor de iarna poate fi pregatit pentru un nou sezon de inot cu un minimum de efort.

Curatati, aspirati apa, murdaria si resturile de pe prelata de iarna si apoi inlaturati-o de pe piscina dvs.

Scoateti capacele si dopurile din toate duzele si skimmerele piscinei. Instalati proiectoarele si scara daca acestea au fost scoase inainte de perioada iernii. Verficati daca exista scurgeri.

Porniti sistemul electric. Verificati functionalitatea sistemul de filtrare si calitatea filtrului textil sau a nisipului de filtrare.

In cazul in care apa se afla intr-o buna conditie la sfarsitul sezonului trecut, dupa indepartarea adecvata a prelatei piscina se va deschide relativ usor. Efectuati teste pentru verificarea calitatii apei si ajustati parametrii folosind substante pentru intretinerea piscinelor.

Perioada optima de deschidere a piscinei in Romania este 15 martie-15 aprilie.

Deschiderea piscinei – informatii generale

Procesul de redeschidere a unei piscine incepe din momentul in care piscina este inchisa. Prin urmarirea piscinei peste iarna, procesul de redeschidere devine mult mai usor.

Zapada sau ploaia pot ridica nivelul apei si scufunda prelata. Este indicat sa scoateti imediat resturile grele care pot cadea in pisicina si nu sa asteptati pana la primavara. Redeschiderea piscinei implica inversarea instructiunile pentru inchiderea acesteia. Ceea ce urmeaza este o lista de verificare la indemana oricarei persoane.

Substante chimice. Scoateti produsele chimice din spatiul de depozitare si inlocuiti-le pe cele care au expirat.

Descoperirea piscinei. Se scoate prelata, iar apoi se curata. Se lasa sa se usuce (pentru a preveni aparitia mucegaiul), inainte de plierea si stocarea acesteia pe timpul verii.

Echipamente. Reinstalati sau asamblati pompa, filtru si alte elemente demontate la sfarsitul sezonului trecut.

Bord. Reinstalati scari, trambulina si alte accesorii de pe bordul piscinei.

Instalatii. Indepartati dopurile si inlocuiti capacele duzelor de refulare (evacuare, returnare)

Reumplerea piscinei. Aduceti nivelul apei pana la normal.

Electricitate. Reinstalati intrerupatoarele, comutatoarele si programatoarele la pozitiile normale de functionare.

Curatare. Reporniti echipamentul de recirculare a apei si curatati piscina. Verificati calitatea nisipului. Se recomanda schimbarea acestuia la inceputul fiecarui sezon nou.

Chimie. Echilibrati chimia apei si verificati frecvent nivelul in primele cateva zile (pana cand se stabilizeaza). Sistemul de recirculare va functiona 24 de ore pe zi in continuu, timp de trei zile, sau pana cand apa ajunge la parametrii normali. In functie de cat de murdara a devenit piscina peste iarna, filtrul trebuie spalat frecvent in aceasta perioada.

Deschiderea piscinei in mod detaliat

  1. Indepartati frunzele si resturile de pe prelata piscinei cu o plasa de frunze. Pompati apa de ploaie in exces de pe prelata cu o pompa submersibila.

2. Inlaturati prelata. Incercati sa reduceti la minimum cantitatea de apa si/sau resturile care pot ajunge in apa din piscina. Putina apa murdara tot va reusi sa intre in piscina, dar nu va faceti griji. Veti efectua tratamentul soc pentru apa si o veti filtra in curand.

  1. Intindeti prelata pe o suprafata plana si curatati-o de impuritati cu o matura sau o perie. In cazul in care nu se stocheaza prelata in interior si o veti pastra in aer liber, prelata nu trebuie neaparat sa fie extrem de curata. Insa daca o pastrati in garaj sau subsol va trebui sa o curatati mai bine si sa o uscati corespunzator, pentru a preveni aparitia mucegaiului. Depozitati cu grija cordelinele si tarusii de prindere in mod corespunzator.
  2. Goliti apa din orice tuburi (tevi) de apa pe care le aveti. La piscinele supraterane, dezumflati perna de aer. Curatati elementele in mod corespunzator si depozitati-le. Deconectati toate conductele, atat din piscina, cat si din zona sistemului de filtrare.
  3. Folosind o plasa pentru frunze atasata unui maner telescopic, indepartati resturile care se afla in apa. Atasati o perie pentru piscina la manerul telescopic si periati peretii si fundul bazinului. Acesta operatiune va face ca murdaria sa fie in suspensie si va fi astfel retinuta de filtru. Folositi o solutie speciala pentru curatarea liniei apei.

Asigurati-va ca robinetul pentru sifonul de pardoseala este deschis. Astfel, filtrul va colecta murdaria si resturile de pe fundul piscinei.

  1. Reatasati orice echipament, cum ar fi scari, balustrade, trambuline etc. Asigurati-va ca reconectati cabluri de impamantare sau alte fire care poate au fost atasate pieselor metalice anul trecut.
  2. Lubrefiati toate suruburile de pe scari, balustrade, trambuline. Acest lucru va impiedica ruginirea lor peste vara. Amintiti-va ca va trebui si sa inchideti piscina, astfel ca ar trebui sa va doriti ca suruburile sa se desfaca usor in momentul inchiderii piscinei.
  3. Reinstalati cosurile skimmerelor si celelalte piese, cum ar fi componente ale duzelor de refulare. In cazul piscinelor de deasupra solului poate fi necesar sa reatasati skimmerul si duzele de refulare (in functie de modul in care a fost inchisa piscina). Montati, de asemenea, orice furtunuri si conexiuni dintre duze, skimmer, pompa si filtrul.
  4. Conectati pompele, filtrul si orice alt echipament suplimentar (pompe de presiune, echipamente de spa, pompe de circulatie cascada, incalzitoare etc).
  5. Pornirea sistemului de filtrare. Este posibil sa aveti un intrerupator special in casa pentru alimentarea cu electricitate a sistemului de filtrare. Incepeti prin verificarea sistemului. Verificati daca exista scurgeri sau picaturi. Asigurati-va ca toate firele de impamantare sunt conectate corect la pompa si la orice alte componente care au nevoie de ele. Asigurati-va ca pompa este amorsata in mod corespunzator. Verificati daca fluxului este adecvat. Spalati foarte bine filtrul. Inlocuiti nisipul cuartos la inceputul fiecarui sezon daca acesta nu se prezinta in mod corespunzator (daca este colmatat).

Daca nu veti schimba nisipul din filtru piscinei, veti consuma cantitati mari de substante si, cu toate eforturile dumneavoastra de a trata apa, dupa o perioada de numai cateva saptamani aceasta nu va mai putea fi tinuta sub control, devenind impracticabila pentru baie.

In cazul in care unele piese par sa nu functioneze corect si daca nu este posibil sa rezolvati singuri problema, contactati un profesionist local pentru asistenta.

  1. Completati cu apa proaspata pana aceasta atinge nivelul optim in piscina dvs.
  1. Tratamentul chimic al apei din piscina

Inainte de a aplica tratamentele chimice trebuie masurati toti indicatorii de calitate ai apei.

  • Alcalinitatea
  • Duritatea
  • pH-ul
  • Clorul total
  • Clorul liber
  • Bromul
  • Acidul cianuric

Cum poți măsura corect? Cu ajutorul benzilor de testare, testerelor cu pastile sau al aparatelor de măsurare fizico-chimice.
Recomandarea specialiștilor: Măsoară o singură dată parametrii de calitate prelevând apa din 4 puncte diferite ale bazinului.

Reglarea alcalnitatii
Cel mai probabil ai auzit expresia „apă alcalină”. Alcalinitatea este, de fapt, sistemul tampon al apei care influențează valorile pH-ului din apă. Păstrând alcalinitatea în parametrii optimi (80 – 120 ppm), vei avea un consum mai redus de produse chimice pentru reglarea pH-ului și vei obține o apă sigură pentru înot.

Recomandarea specialiștilor: După fiecare tratare a apei din piscină, este recomandat ca următoarea măsurătoare să aibă loc după cel puțin un ciclu de filtrare. Interpretează apoi rezultatele și aplică tratamentele necesare acolo unde valorile indicate nu sunt optime.

Verificarea duritatii apei
Deși este deseori trecută cu vederea, duritatea apei este un indicator la care trebuie să fim atenți pentru că poate duce la înfundarea prematură a filtrelor sau la coroziunea piscinei, dacă nu este echilibrată.

De ce se întâmplă acest fenomen?
Duritatea totală este alcătuită din ioni de calciu și de magneziu dizolvați în apă. Atunci când duritatea este prea mare, se formează depuneri de calcar care pot ajunge inclusiv în sistemul de filtrare. În cazul în care duritatea este prea mică, apa va încerca să extragă calciul din elementele piscinei (chitul din rosturi, adezivul pe bază de ciment etc.), deteriorând bazinul.
Și, poate cel mai important, un nivel prea mare sau prea mic al durității pune în pericol inclusiv sănătatea înotătorilor!

Te sfătuim să verifici săptămânal duritatea apei și să o aduci la valorile optime (200 – 400 ppm) cu ajutorul corectoarelor de duritate. După caz, poți folosi și produse anticalcar pentru a preveni apariția depunerilor de calcar cauzate de duritatea temporară.

Recomandarea specialiștilor: După fiecare tratare a apei din piscină, este recomandat ca următoarea măsurătoare să aibă loc după cel puțin un ciclu de filtrare. Interpretează apoi rezultatele și aplică tratamentele necesare acolo unde valorile indicate nu sunt optime.

Reglarea ph-ului
Recomandarea noastră este să măsori și să reglezi zilnic pH-ul, menținându-l la valori cuprinse între 7,2 – 7,6. Poate părea deplasat, însă explicația este aceea că pH-ul influențează direct acțiunea clorului liber din apă și, implicit, siguranța apei pentru înotători.

Dacă nivelul de pH este prea ridicat, acesta va împiedica hidroliza în apă și eficiența clorului va scădea. În schimb, dacă nivelul de pH este prea scăzut, va apărea un miros înțepător de clor cauzat de descompunerea prea rapidă a acestuia. Așa că, atunci când simți un miros puternic de clor, nu înseamnă neapărat că apa din piscină are prea mult clor sau că este dezinfectată! O apă curată și sigură nu trebuie să emane niciun miros.
Produsele de care ai nevoie:

  • pentru creșterea pH-ului: Corector pH Plus
  • pentru scăderea pH-ului: Corector pH Minus
    Recomandarea specialiștilor: După fiecare tratare a apei din piscină, este recomandat ca următoarea măsurătoare să aibă loc după cel puțin un ciclu de filtrare. Interpretează apoi rezultatele și aplică tratamentele necesare acolo unde valorile indicate nu sunt optime.

Dezinfectarea apei
Așa cum știi, clorul este cea mai folosită substanță pentru dezinfectarea apei. Însă eficiența sa este direct influențată de dozarea corectă a acestuia. Contrar așteptărilor, dacă dozezi mai mult clor în apă, nu înseamnă și că apa este mai curată!

Ce trebuie să știi despre clorul din piscină:

  • măsoară zilnic clorul liber din apă înainte de folosirea piscinei;
  • clorul liber reprezintă clorul disponibil pentru dezinfectarea apei. Concentrația optimă a clorului liber este între 0,5 -1,5 ppm în cazul bazinelor de înot exterioare și 0,5 -1 ppm pentru bazinele de înot interioare;
  • mai există un tip de clor în piscină, și anume clorul combinat (cloraminele). Acesta reprezintă clorul consumat în procesul de dezinfectare a apei. Dacă sesizezi un miros înțepător de clor, poate fi datorat cantității prea mari de cloramină (peste 0,3 ppm);
  • clorul combinat împreună cu clorul liber formează clorul total, un parametru pe care îl poți măsura cu echipamente speciale de testare a apei.

Acum că ai aflat care este concentrația optimă de clor și cât de des trebuie măsurat, urmează recomandările noastre și învață cum să menții nivelul de clor în parametrii optimi:

  • dacă ai exces de clor în apă, adu-l la o concentrație optimă folosind Reducător Clor  conform recomandărilor de dozare;
  • clorul liber sub acțiunea radiațiilor solare se degradează și nu mai asigură dezinfecția apei. În acest caz, este necesar să folosești Stabilizator Clor  pentru a încetini degradarea rapidă a clorului liber;
  • clorul combinat = clorul total – clorul liber. Dacă valoarea clorului combinat este prea mare, o poți reduce prin aplicarea unui tratament șoc de clor cu Clor Activ Granule . Folosirea acestui produs este recomandată seara, după ce apune soarele. Lasă sistemele de filtrare ale piscinei pornite toată noaptea. Dimineața, înainte de folosirea piscinei, verifică nivelul clorului liber din apă pentru a te asigura că este în intervalul admis. În caz contrar, reia procesul de reglare a acestuia;
  • cea mai ușoară metodă de dezinfectare a apei este să folosești tablete de clor pe care le introduci în dozatoare speciale ce plutesc în apă. Astfel, produsul se dizolvă treptat și asigură dezinfecția apei. Recomandăm să folosești o dată pe săptămână Clor Lent Tablete.

Reglarea din nou a pH-ului
Materiile organice dizolvate în apă după dezinfectare pot modifica valorile pH-ului. Acum este momentul să verifici din nou pH-ul cu ajutorul benzilor de testare sau a kiturilor de testare si să îl aduci la valorile normale (7,2 – 7,6.).

Eliminarea algelor
Din experiența noastră, apariția algelor în piscină este una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâlnim deoarece sporii algelor pot apărea peste tot: în bazin, în conductele de recirculare, în filtrul de nisip sau în cartușul filtrant. Dezinfectarea incorectă a apei, un pH ridicat sau un sistem de filtrare ineficient se numără printre cauzele apariției algelor în piscină.
Nu numai că algele duc la colorarea apei, dar au ca efect și dezvoltarea bacteriilor și apariția mirosului neplăcut, iar eliminarea acestora consumă timp și resurse.
Așa că mai bine previi apariția algelor folosind periodic un algicid care are pH-ul neutru.

În cazul în care te confrunți deja cu o invazie agresivă de alge, ia în calcul că, pe lângă algicid, va trebui să folosești mai multe produse pentru tratarea apei. Recomandăm reglarea pH-ului și tratarea apei cu doze șoc de clor repetate. În situația în care invazia de alge persistă, este necesară inclusiv curățarea mecanică a zonelor afectate cu peria.

În funcție de tipul lor, algele au un grad diferit de rezistență la tratamentele aplicate:

  • algele verzi: sunt cele mai frecvente și, scăpate de sub control, pot duce la înverzirea completă a apei;
    algele galbene: sunt mai puțin frecvente, apar pe pereții bazinului de înot, în locurile ferite de razele solare și pot fi confundate cu depozite de nisip sau polen;
  • algele negre: sunt cel mai puțin întâlnite, dar și cele mai rezistente prin mecanismul de apărare împotriva dezinfectanților. Se elimină foarte greu, prin doze șoc de clor multiple, urmate de curățarea mecanică a piscinei cu peria.

Limpezirea apei 
Ai măsurat parametrii apei, sunt în valori normale, dar totuși apa este tulbure. De ce se întâmplă asta?
Turbiditatea apei este cauzată de particulele organice foarte fine care, în această formă, sunt prea mici pentru a fi filtrate. În acest moment, ai nevoie de un floculant care să unească între ele aceste particule și, astfel, să le crească dimensiunea pentru a putea fi ulterior colectate.

Recomandarea specialiștilor: După tratarea apei din piscină este recomandat ca sistemul de filtrare să fie pornit cel puțin un ciclu de filtrare. Oprește apoi filtrarea apei timp de cca. 7-8 ore, pentru a avea loc decantarea impurităților în urma floculării.
În continuare, folosește peria cu furtun conectat la sistemul de filtrare pentru a colecta impuritățile depuse pe fundul piscinei. În timpul procesului de aspirare, monitorizează cât mai des presiunea din sistemul de filtrare.
Recomandăm să nu folosești robotul în această etapă deoarece jetul acestuia va împrăștia din nou particlele depuse pe fundul bazinului.

Alte recomandari
Pentru o omogenizare optimă, recirculă cel puțin o dată întregul volum de apă din bazin (durata în ore a unui ciclu complet de recirculare se poate obține împărțind volumul exprimat în m³ al apei din piscină, la debitul pompei de recirculare calculat în m³/h). Dacă deții un robot de curățare autopropulsat, utilizează-l pentru o omogenizare mai rapidă.

Acum știi cum sa iti deschizi si să-ți tratezi apa din piscină ca un profesionist. Bucura-te de piscina ta!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *